Over de 5.5 mtr

De 5.5

De klasse om internationaal te racen en nationaal te genieten!

Een 5.5 is zo’n 9,5 meter lang, slank (breedte ongeveer 1,90 m) en loopt met zijn high-aspect-tuigage hoog en hard aan de wind. Een spinnaker van bijna 60 vierkante meter maakt de voordewindse rakken spectaculair.

De boten zijn niet identiek. De uitkomst van een formule met lengte, zeiloppervlak en waterverplaatsing moet 5,5 meter zijn: een grote lengte moet bijv. gecompenseerd worden door een klein zeiloppervlak of een grote waterverplaatsing; er zijn vele combinaties mogelijk.

Binnen de ontwerpen is een onderscheid in drie verschillende categorieën te maken: klassiek (bouwjaren 1949-1969), evolution (1970-1993), en modern (1994-…).
In de moderne 5.5 zien we de laatste technologie zoals een korte kiel met trimroer, carbon masten en kevlar zeilen.

In Nederland is de klasse het meest actief vanuit de Watersportvereniging Braassemermeer. Door de maximumdiepgang van 1,35 meter kan de 5.5 vrijwel overal varen.
Het internationale karakter van de klasse biedt de mogelijkheid aan evenementen deel te nemen op de mooiste plekken ter wereld: Sydney, de Bahama’s, de Zwitserse meren, Noorwegen … De boot is goed trailerbaar, er kan door heel Europa worden gezeild zonder vervoer per container.

Er zijn nationale wedstrijden, Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen.
Verder wordt er jaarlijks gestreden om de Scandinavian Gold Cup, één van de oudste sportprijzen ter wereld. Hierbij komt per land maar één boot uit. In 2006 wist Nederland deze felbegeerde trofee te winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s